Skip to content
24/10/2020

​Děti měly možnost vyzkoušet si fotbalový trénink ve Vamberku

Dne 24. 9. 2020 byl v městském fotbalovém areálu V Lukách uspořádán měsíc náborů. Tuto akci každoročně zaštiťuje Fotbalová asociace ČR ve spolupráci s fotbalovými kluby. Je zaměřena na děti předškolního věku a první stupeň základních škol.

Této akce se ve Vamberku zúčastnily předškolní třídy MŠ Vodníček a MŠ Sluníčko, první a druhé třídy ZŠ Vamberk, což dalo celkem 121 dětí. Během dopoledne se zde vystřídaly všechny třídy, aniž by spolu přišly do styku. Děti byly dopraveny postupně do a z areálu autobusem, který byl pravidelně dezinfikován. Při příjezdu byly děti přivítány v areálu a předány trenérovi, který s nimi prošel všechny disciplíny.

Na rozhýbání a rozproudění krve byla připravena klasická hra na babu. Po zahřátí se děti přesunuly k disciplíně přeskoků, zde si mohly samy vybrat, zda-li zvolí lehčí variantu s nižšími překážkami, či tu složitější s většími překážkami. Překvapivě, většina zvolila tu těžší variantu, což organizátorům udělalo velkou radost. Následoval slalom mezi kužely, rychlé nohy přes žebřík a slalom mezi tyčemi a rychlý návrat zpět. Zde již bylo patrné, že se děti dostávají do správného tempa. Po této disciplíně se děti přesunuly do rohu hřiště, kde byla připravena hra „na zloděje“. Tato hra spočívá v tom, že jsou děti rozděleny do dvou skupin a každá je umístěna na jednu stranu hřiště a má svou barvu vyznačovacích kloboučků. Cílem hry je co nejrychleji po jednom kloboučku posbírat všechny kloboučky soupeřovi. Tato hra se dětem velmi líbila, motivovala je k vítězství. U těch starších poražení zazpívali písničku těm, co vyhráli.

Poté se děti přesunuly k velké bráně, kde byly umístěny obruče do rohů a panák ve středu brány. Děti měly za úkol trefit co nejvíce branek, s tím, že trefit se k tyči je lépe bodově hodnoceno. Pro některé děti to byl první kontakt s fotbalovým míčem, nicméně si s tím bravurně poradily. Poté co se děti vyřádily ve střelbě z penalty, se přesunuly na disciplínu zvanou člunkový běh, kde měly co nejrychleji projít od jednoho bodu k druhému, prvně začaly s nahrávkou trenérovi, proběhly mezi body a dostaly přihrávku zpět, následně celé s míčem u nohy. S tímto nelehkým úkolem řada dětí zápolila.

Následovala disciplína proběhnout s míčem slalomem z tyčí a vystřelit na branku, kterou bránil gólman Jaroslav Klofanda, brankář místního A mužstva. Vzhledem k tomu, že mezi dětmi byli i kluci a holky co k na fotbal již chodí a věděli kdo je „Gigi“ Klofanda, tak se po každé vstřelené brance radovali, jako kdyby vstřelili branku ve skutečném zápase. V další disciplíně měly děti vést balón kolem kuželů a co nejrychleji mezi nimi proběhnout, zde už bylo velmi patrné zlepšení ve vedení míče. Poté byly děti rozděleny do dvou skupin a následovala hra jeden na jednoho. Útočník vyběhl s míčem a měl za úkol vstřelit obránci branku, ten se však nedal a bránil útočícímu ze všech sil, po vstřelené brance, či ubráněné střele, se musel útočník rychle přesunout zpět ke své brance, neboť v momentě, kdy vystřelil se z bránícího stal útočník a ten rychle mazal oplatit branku na soupeřovu bránu. Takto se děti několikrát prostřídaly.

Program pokračoval tím, na co se všechny děti těšily celé dopoledne, fotbálkem. Děti byly rozděleny do dvou skupin a trenér jim dělal rozhodčího. Použily snad vše, co se dnes naučily a nic si vzájemně nedarovaly. U každé skupiny vždy padlo několik gólů a nechyběly tudíž ani skupinové oslavy. V závěru děti dostaly náramek fotbalová hvězdička, pití, sladkosti a dopis pro rodiče, ve kterém jim reprezentant Vladimír Darida vysvětluje, co dnes děti zažily a zve je na fotbal. Dále byla k tomuto dopisu přiložena informace o tom, kdy se trénuje fotbal ve Vamberku a v jakých soutěžích zdejší týmy působí.

Z radosti dětí jsme přesvědčeni, že se jim den náborů líbil, a proto doufáme, že se za vrátí a zkusí si další fotbalový trénink.